21 Şubat 2012 Salı

Anestezi Türleri nedir? Kaç Çeşit Anestezi Vardır?


ANESTEZİ TÜRLERİ(GENEL-BÖLGESEL-LOKAL)
anestezi-türleri-nedir?
Anestezi'nin ne olduğu konusunda burada bahsetmiştim.Şimdi ise ameliyat olacak hasta için ne tür anestezi uygulanabilir,anestezi çeşitleri nelerdir? Hangi anestezi türünün neye göre karar verileceği gibi soruların cevabını vermek istiyorum
Anestezi Türleri Nelerdir?
3(üç) tür anestezi şekli vardır.Bunlar;
1-Genel Anestezi
2-Bölgesel Anestezi
3-Lokal Anestezi
Anestezi türü ne olursa olsun ameliyat olacak hasta için en uygunu seçilir ve hastanın sağlığı-konforu önce gelir.Anestezi türlerinin ne anlama geldiği ve nasıl uygulandığı konusunu daha sonra belirteceğim.
Şimdi genel olarak bu anestezi türlerinin neye göre karar verileceğinden bahsetmek istiyorum.Ameliyat için karar verilen hasta,ameliyatı yapacak cerrah tarafından istenilen tetkikler ve anestezi konsültasyonu isteğiyle anestezi polikliniğine başvurur.Anestezi uzmanı tarafından değerlendiren hasta,gerek görülmesi halinde başka tetkikler ya da var olan diğer hastalıkları için(kalp,şeker,tansiyon v.s.) gerekli olan branş doktoruna değerlendirmesi için gönderilir.
Tüm bu tetkikler bittikten sonra hasta için hangi anestezi şekli uygulanacağına karar verilir.Bu karar için en önemli konu yapılacak ameliyattır.Bazı ameliyatlar için tek tercih vardır.O da genel anestezidir.Mesela; baş boyun ameliyatları,batın(karın içi) ameliyatları gibi.
Tercih edilebilecek ameliyat türleri içinse,hasta-cerrah-anestezi uzmanı üçlüsünün ortak kararı ile verilir.Hastanın tek başına ben bölgesel anestezi istiyorum demesi yetmez.Çünkü cerrahın rahat çalışması,anestezi açısından uygunluğu da dikkate alınmalıdır.
Son olarak hangi anestezi türü uygulanırsa uygulansın uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır.Bu uzman ekipte ülkemizde fazlasıyla mevcuttur.Anestezi uzmanıyla,anestezi teknikeri-teknisyeni ile yeterli ekip mevcuttur.


Geçmiş olsun dileklerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder